Zeeverkenners

Leden van Scouting die 12 tot 16 jaar oud zijn, heten bij ons de waterscouts. Ze gaan zeilen, koken tijdens het zomerkamp op hun eigen kampvuur en ontdekken de wereld om zich heen. Het thema dat bij waterscouts centraal staat is dan ook ‘ontdekkingsreis’. Waterscouts leren samenwerken en krijgen een grote mate van zelfstandigheid.

’s Zomers zijn de waterscouts veel op, bij en in het water te vinden. Zeilen, roeien en zwemmen zijn activiteiten die veel in het programma te vinden zijn. Maar ook scoutingtechnieken zoals kamperen, orientatie en pionieren kunnen vaak op het programma gevonden worden. Omdat waterscouts toch redelijk zelfstandig het water op gaan, wordt er veel aandacht besteed aan zeil- en roeitechnieken, veiligheid op het water en verkeersregels. Naarmate een waterscout ouder wordt zal hij of zij zich uiteindelijk ook gaan voorbereiden op de verschillende examens. Het varen wordt veelal gedaan in een speciaal voor scouting ontworpen boot: de lelievlet. Dit is een soort boot waarmee gezeild, geroeid en gewrikt kan worden. De zeileigenschappen van deze boot zijn zo dat er wel hele rare dingen moeten gebeuren wil hij omgaan. En mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan zorgen de luchtkasten ervoor dat de boot altijd blijft drijven.

Tijdens het zomerseizoen houden waterscouts natuurlijk een zomerkamp en daarnaast zijn er vaak nog meerdere kampeerweekenden. In de winter ligt de nadruk op het onderhouden van de boten. Maar er wordt in de wintertijd ook veel aandacht besteed aan spelen en aan theoretische kennis.

Deze speltak draait op zaterdagmiddag in clubhuis “De Visserij”

Het leidingteam bestaat uit:

  • Sybren Kleiweg
  • Sem Poel

Voor alle vragen over de waterscouts, het programma en de opkomsten, kun je contact opnemen met de leiding via e-mailadres: waterscouts@scouting-rozenburg.nl