Geschiedenis

Albert Schweitzergroep toen:

Al sinds 1951 spelen jongens en meisjes het spel van Scouting in Rozenburg. In Nederland bestaat Scouting inmiddels al meer dan 100 jaar! Wijlen ds Evelein is in 1951 begonnen met het spel van verkennen in de gemeente Rozenburg. Omdat er nog geen boten aanwezig waren binnen de groep bleef het bij het verkennersspel op het land. Rond 1960 is de eerste lelievlet aangeschaft: zeilnummer 113 met de naam ‘Ogowe’. Later zijn er nog vele boten bijgekomen: 313 ‘Gabon’, 513 ‘Lambarene’, 715 ‘Owendo’, 716 ‘Sindorra’, 908 ‘Olinde’ en de 1113 ‘Moanda’. Ook hebben we verschillende slepers gehad en naast deze vloot hebben we ook nog de ‘First Lady’ gehad. Dit was een tweemaster waar de loodsen actief mee waren. Deze is in de de loop der jaren afgestoten. Uiteindelijk hebben we, naast de vletten, ook nog de huidige sleper: ‘Oganga’ en een bij-boot: ‘Libreville’

In de hoogtijdagen was er naast de Albert Schweitzer groep ook de Helena Schweitzer groep: de meisjes afdeling! in deze tijden draaide de groep nog niet gemengd. De meiden draaiden ’s morgen hun opkomst en na afloop werden de boten ‘overgedragen’ aan de jongen zodat deze hun opkomst konden houden. Ook op het land was de Albert Schweitzergroep en de Helena  Schweitzergroep actief. Voor de jongen waren er de ‘welpen’ en voor de meisjes de ‘kabouters’. Beide voor de leeftijdsgroep 7-11 jaar. In de jaren 90 van de vorige eeuw is de Albert Schweitzergroep gemengd gaan draaien. Alle speltakken zijn verder gegaan onder de naam: Albert Schweitzer en de welpen hebben hun spelthema veranderd in ‘Esta’. Dit omdat het beter aansloot bij een gemengde speltak.

Albert Schweitzergroep nu:

De Albert Schweitzergroep heeft maar liefst 50 leden verdeelt over de ‘welpen’, ‘waterscouts’, ‘wilde vaart’, en ‘loodsen’ en wordt mogelijk gemaakt door 10 leiding en valt binnen Regio Maasdelta. De regio ondersteunt de groepen met speladviezen, trainingen voor leidinggevenden en de uitleen van materialen. Alle regio’s vormen samen Scouting Nederland. In totaal bevat Scouting Nederland 1.100 Scoutinggroepen met gezamenlijk maar liefst 85.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Scouting maakt onderscheid tussen land-, water- en luchtscouts. De Albert Schweitzergroep behoort tot de waterscouts van Scouting Nederland. De Albert Schweitzergroep in Rozenburg is opgericht op 14 juli 1959. Daarom zal de groep op 14 juli 2021 al 70 jarig bestaan. Zodra bekend is wanneer we dit heuglijke feit gaan vieren leest u dat natuurlijk op deze website.